top of page
  • Kokken

Bakt laks med lun potetsalat


En kjent hverdagsklassiker

Laks! Mest sannsynlig den fisken vi spiser mest av i Norge. Det er ikke så rart i grunn, for den er tilgjengelig hele året og finnes i så å si alle dagligvare butikker. Samtidig er det også litt trist, for vi har farvann og et mangfold av sjømat av skyhøy kvalitet som går litt i glemmeboken, men men, mer og det en annen gang.


Laks har sine fordeler da den tåler litt "lagring", myten om dagsfersk fisk skal du nok se langt etter når du skal spise laks. Laks er en fet fisk som har godt av litt modning (et par - tre dager).


Men en ting som irriterer meg grønn er pakkene med laks i butikken der det står forslag på tilberedning. Er det helt innafor sann rent faglig. Skal vi som sjømatnasjon spise mer fisk, så må vi også begynne å tilberede den på en måte som gjør den mer appetittlig, bare tenk om du skulle spist biffen din gjennomstekt og tørr hver eneste gang, det hadde du neppe godtatt (om du da ikke foretrekker gjennomstekt biff).


Fisk, som kjøtt, har sin optimale kjernetemperatur. For laks ligger denne et sted mellom 40-45 grader, liker du en rosa og litt mot det rå legger du deg på 40 grader, om du vil ha den litt mer bakt med fortsatt saftig legger du deg mot 45 grader. Det er viktig å tenke på at dette er servings temperatur, og ikke den kjernetemperaturen du vil ha når du tar den ut av ovnen, små fiskestykker vil alltid stige i kjernetemperatur når du tar de ut av ovnen.


Nå er det alltid litt stress med steketermometer i hverdagen, men det finnes en løsning på alt. Her er svaret lavere tilberednings temperatur. Det er ikke noe som tilsier at 200 grader er en bra temperatur for laks i porsjoner, legg deg heller på 120 grader. Det vil ikke ta mer en 2-3 minutter ekstra å bake fisken, men trøste og bære for en forskjell det vil utgjøre.

La oss si at en stykke fisk er 100 gram, så vil det ta alt mellom 8-12 minutter å bake fisken. (det kommer ann på ovnen din og temperaturen på fisken før du setter den i ovnen)

Bak fiskestykkene med skinn, for når du ser at proteinene i fisken koagulerer (det hvite som kommer ut av fisken som vår datter sier) og skinnet på fisken lett kan rives av er du så og si i mål. La fisken hvile seg litt og du vil ha et saftig fiskestykke. Så saftig og juicy at det blir som en varm kniv som kutter gjennom smør!


For å lage en deilig hverdagslig laksemiddag som tar 25-30 minutter å lage til 4 personer trenger du:


150-200 gr laks i porsjoner per person (prøv å velg ut så like stykker som mulig)

120 gr nypotet per person

100 gr spinat

3 stk gulrot

1/2 stk brokkoli

1 beger lettrømme

1 ss god sennep

sitron

salt

pepper


Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 120 grader varmluft.

  2. Ta fiskestykkene ut av pakken og legg den med skinnsiden ned på et fat. Dryss finsalt over, og la fisken ligge slik i 15 minutter.

  3. Kutt potetene i grove store biter å ha i en gryte. Dekk med vann og tilsett litt salt. Kok potetene til de er mør.

  4. Skrell gulrot og rasp grovt, gjør det samme med brokkoli. I en bolle har du rømme og sennep som du rører sammen. Tilsett gulrot, spinat og brokkoli, når potetene er ferdig blander du de inn. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

  5. Ha fisken i en form (smør gjerne formen med litt olje). Legg fiskestykkene med skinnet opp og sett i ovnen. Bak fiskestykkene i 8-12 minutter, når du ser at proteinene koagulerer og skinnet løsner lett er den klar.

  6. Server sammen med lun potetsalat.Håper det smaker!
169 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page