Bearnaise
Oppdatert: 25. mai 2019

Bearnaise er vel den ultimate sausen til biff og særlig entrecote. Det er ikke så vanskelig å lage den heller, så det er absolutt verdt og gi den et forsøk.
Dette er ikke en «klassisk» bearnaise, men vi har laget den slik vi liker den.
Vi bruker sitronsaft i stedet for eddik og smøret bruner vi litt med estragon og hvitløk.
Da får det en god, litt nøttete smak som passer godt til stekt kjøtt.
Nivå: Middels Tid: 20-25 minutter Porsjoner: ca 3 dl saus.
Du trenger:
200 gr smør
2 stk eggeplommer
½ stk sitron
2 ss vann
1 ts dijon sennep
2 ss finhakket estragon
1 feddhvitløk
1-2 stkestragon stilker
Salt og hvit pepper
Slik gjør du:
Knus hvitløksfeddet og ha det i en gryte sammen med estragon stilker og smøret.
Smøret skal koke på middels/høy varme til det får en lett gyllen og nøttete karakter.
Dette tar ca 5-6 minutter.
Avkjøl smøret litt etter at det har kokt, er det for varmt når du skal lage bearnaise så blir det fort eggerøre.
Mens smøret står på kok, koker du opp ½ liter vann i en gryte som en stålbolle passer oppå.
I stålbollen har du i eggeplommene, saften av ½ stk sitron, sennep og vann.
Når smøret er avkjølt setter du bollen over gryten med varmt vann og begynner å piske.
Du skal piske eggemixen til den begynner og tykne å bli luftig.
Nå sper du inn smøret i en tynn stråle mens du visper. Ha klart litt kaldt vann i en skål som du kan ha i sausen om den skulle bli for tykk.
Til slutt har du i finhakket estragon, salt og pepper etter smak.
Håper det smaker!
