top of page
  • Forfatterens bildeKokken

Dampede blåskjell


Dampede blåskjell er alltid snadder!

Lite er bedre enn dampede blåskjell. Men man trenger ikke kun bruke hvitvin, hva med og prøve å dampe de med eplemost, hvete øl eller annet snadder. Vi syntes det er vel så godt å dampe de med en frisk eplemost, det setter også en ganske god og fruktig smak på blåskjellene.

Men husk og bruk most av bra kvalitet, blåskjell er søtere enn du tror, og bruker du eplemost fra konsentrat så blir det fort mer dessert enn kos.


Når du kjøper blåskjell er det også viktig å sjekke kvaliteten. De skal lukte frisk sjø, datoen for når de er «høstet» sjekker du enkelt ved og snu den hvite hanken på nettene, der står all info du trenger. Det er også lurt å handle sjømaten på slutten av handleturen, da holder du temperaturen så lav som mulig.


Et annet tips er at når du kommer hjem, ta de ut av posen og legg de i en skål i kjøleskapet, ikke dekk de til da kveler du de. Og legg de ikke i vann fra springen heller, blåskjell er tross alt saltvannsdyr, men du kan skylle av de før damping uten problemer.


 

Du trenger:

1 nett blåskjell

1/2 finsnittet sjalott/vanlig løk

3dl væske (hvitvin, eplemost eller øl)


 

Slik gjør du:

  1. Før du skal dampe blåskjellene, ta de ut av nettet, skyll raskt av de i kaldt vann å plukk vekk knuste og åpne skjell (noen skjell er litt åpen, disse kan du knipse på med fingrene, lukker de seg er det liv laga 

  2. Svisj løken blank i litt rapsolje, tilsette væske og kok opp. Grunnen til at jeg gjør det i denne rekkefølgen er at da begynner dampingen med en gang du tilsetter blåskjellene.

  3. Når du har hatt blåskjellene i gryten, legg en liten tallerken oppå de før du har på lokket. Da vil de bli enda saftigere. Blåskjellene er ferdig dampet når de åpner seg, dette tar ikke mange minutter. Så damp de så tett opptil du skal spise de som overhodet mulig, overdampede blåskjell er ikke digg!!

Om du ønsker kan du toppe de med finsnittet bladpersille. 

Så er det bare og hive innpå, gjerne med en god aioli og nystekt brød til.

PS! Ta vare på kraften, frys den gjerne inn. Kraften fra blåskjell er helt magisk og kan brukes til sauser og supper. Ha litt blåskjellkraft i fiskesuppen neste gang så har du en sikker vinner.

Håper det smaker:D

722 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page