Eltefritt grytebrød

Vi digger brød, det er faktisk lite som slår et skikkelig godt brød. Men det å bake brød er en kunst, og vi har evig respekt for de bakerene i det langstrakte land (og verden forøvrig) som baker kvalitetsbrød fra bunnen.
Surdeigsbrød er i vinden som aldri før, men er ikke alltid like lett og få til.
Eltefrittbrød derimot er ikke noe som vil ta motet fra deg, men det er en ting du trenger for og få et bra resultat, en støpejernsgryte. En annen ting man må ha i bakhodet når man skal bake brød er at det tar litt tid så hver tålmodig. Vi pleier alltid og sette brøddeigen på kvelden og bake den om morningen, i helgene og når vi baker i ukedagen gjør vi det omvendt. Det viktigste er uansett å deigen får hevet i rundt 12 timer.
Du trenger:
400gr siktet hvetemel
50gr finmalt hvetemel
50gr siktet speltmel
3ss havregryn
2ts tørrgjær
1ts salt
4dl kaldt vann
2ss chiafrø
Slik gjør du:
Ha chiafrø i vannet og rør godt, dette må stå og "svelle" i 15min. Resten av ingrediensene har du i en bolle. Ha så i vannet og rør godt slik at deigen er blandet sammen. Dekk med et kledde eller lokk og la den heve i 12 timer på kjøkkenbenken.
Dryss litt mel på benken og ta deigen ut av bollen, kna sammen og form til ønsket brød. Fin frem et kjøkkenhåndkle og dryss med litt mel. Legg brødet oppå og pakk kledde rundt. Deigen må nå etterheve i 2 timer.
Det er veldig viktig at gryten som du skal bake brødet i er skikkelig varm, derfor setter du gryten inn i ovnen og setter den på 240 grader senest 30 min før du har tenkt å steke brødet. Stek med lokk i 30 min, ta så lokket av og stek i 15 min til. Ta brødet forsiktig ut av gryten og la hvile på rist til det har fått avkjølt seg litt.
Håper det smaker!