top of page
  • Forfatterens bildeKokken

Funky svinenakke - perfekt på grillen!


Saftig, mør og med masse smak!

Svinenakke er et allsidig kjøttstykke som er perfekt på grillen. I de fleste butikker med egen kjøttdisk får du sannsynligvis tak i et stykke svinenakke, du kan også gå til slakteren og bestille.


Denne svinenakken er først lagt i saltlake med krydder, så er det marinert i en urtemarinade før den grilles på "lav" temperatur over lengre tid. Grunntanken bak var å lage en oppskrift på cubanos (grillede sandwich med svinekjøtt, sennep, ost og sylteagurk) inspirert fra filmen Chef.


Du trenger litt utstyr i grill sortimentet her. Bruker du kullgrill er det greit å ha en kullkorg siden du skal tilsette røykespon. Et termometer er også å foretrekke slik at du både har rett temperatur på grill og kjøttstykke.


Funky svinenakke kan du bruke til mye mer enn bare sandwich, og er ypperlig til eksotisk og smaksrikt grilltilbehør. Jeg kaster grillet ananas inn i miksen her også, og kommer til å lage en oppskrift på det litt senere.


Selve prosessen med å lage funky svinenakke tar 2 dager, så her er det greit å planlegge i godt tid, det er også lurt å sjekke værmeldingen.


Denne oppskriften er beregnet på et kjøttstykke på 2 kg uten bein (Be slakter/kjøttdisk skjære vekk beina for deg) og er delt opp i 3 trinn


Trinn 1 - saltlake:


I en stor beholder tilsetter du:

1,7 liter kaldt vann

0,3 dl ferskpresset appelsin juice

1 dl riseddik

60 gr sukker

80 gr fint salt


  1. Bland dette godt sammen (bruk en stavmikser) til salt og sukker er oppløst.


Tilsett så:

5 fedd hvitløk uten skall, som du deler i 2

3 stk laurbærblad

1 par kvister fersk oregano

10 stk sorte pepperkorn


  1. Når du har blandet alt dette sammen legger du svinenakke i saltlaken. Pass på at den blir helt dekket. Klipp til et ark med bakepapir og legg det oppå svinenakken, da vil den ligge under vann.

  2. La svinenakken ligge i saltlake i 24 timer


Trinn 2 - marinade:


Du trenger:

1 dl olivenolje

1 dl ferskpresset appelsinjuice

1 potte mynte

1 potte oregano

1 potte koriander

4 fedd hvitløk

saften av 1 stk lime

1 ss maldonsalt

1 ts malt sort pepper


  1. Ha alle disse ingrediensene i en blender og bland sammen til en glatt marinade. Du kan godt la blenderen jobbe litt slik at du ikke har store biter av urter eller hvitløk.

  2. Ta svinenakke ut av blenderen og tørk litt av den. Ha svinenakken i en brødpose og hell oppi marinaden. Knytt posen sammen og rist godt på den. La den marinere i 3-4 timer.


Trinn 3 - low and slow:


  1. Når skal svinenakken grilles/smokes. Vi bruker kullgrill og tilsetter røkespon (wood chips). De må bløtlegges før smoking, følg anvisning på pakken. Tenn opp grillen med lite kull, du trenger ikke så veldig mye, men nok til at du holder liv i varmen. Bruk du kullkorger er 1/2 kurv med kull et godt utgangspunkt. Med andre ord trenger du indirekte varme her.

  2. Tenn opp grillen og la den bli varm. Den skal ligge et sted mellom 120-160 grader, kryper den over er det ingen krise, men pass på at du ikke har for høy varme. Da blir nakken svidd og ikke så saftig. Legg svinenakken på motsatt side av grillen fra hvor kullet ligger.

  3. Vi holdt temperaturen stabilt mellom 140-150 grader. Kjernetemperaturen du skal nå er 75 grader. Hvor lang tid det tar kommer ann på størrelsen/vekten på kjøttstykket og temperaturen på grillen.


Server enten med en gang sammen med godt tilbehør, bruk den til Cubanos eller bruk den som sommerens beste pålegg!Nyt maten514 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page