top of page
  • Forfatterens bildeKokken

Grillet breiflabbhale


Sommer er tid for sjømat på grillen, og noe av det ypperste du kan grille da er breiflabb. Her har vi grillet breiflabben på beinet, noe som gir et saftig stykke med fisk som er perfekt å servere hele storfamilien eller ved langbordet.


Tidligere var breiflabben forbundet med ulykke og styggedom, og breiflabben er kanskje det beste eksempelet på en fisk som har gått fra den ene til den andre ytterligheten i vår matkultur.


Fisker du breiflabb selv så er det greit og tenke på at minstemål ved garnfiske er 60 cm. Breiflabb er en fisk som er ganske enkel å filetere, men for å få best mulig kvalitet på kjøttet må du flå fisken, trekke av hinnene som ligger mellom kjøttet og skinnet. Spør gjerne din lokale fiskehandler om hjelp med dette om du er usikker. Her skal du uansett bruke hele halen.


For å få frem det alle beste av det faste, hvite og velsmakende kjøttet må breiflabbhalen oppbevares det kjølig noen dager før bruk. "Moding" av noen fiskeslag er helt avgjørende for å få frem det beste i fisken, og det er slett ikke så vanskelig som du tror.


Etter at du har fjernet alle hinnene, tørker du lett av fisken med tørkepapir.

Legg den i en form med rist og ha et bakepapir oppå, da vil ikke fisken ligge i sin egen væske. Dekk den lett med plastfolie og la den stå i kjøleskapet i 1-2 dager. Hvor lenge fisken skal modne avhenger litt av hvor gammel den er når du kjøper den, dette har alle som selger fisk oversikt over, så ikke nøl med å spørre, dess ferske dess bedre. Fisker du selv, kan den fint ligge i 5-6 dager, men da må du passe på temperaturen (ikke over 4 grader).


Dagen før du skal grille drysser du et tynt lag med salt over fisken, og krydder med litt pepper.


Breiflabbhalen skal grilles på beinet til en kjernetemperatur på 50 grader og serveres med nypoteter fra grillen og en enkel tomat og kaperssalat. Siden du skal grille til kjernetemperatur så må du bruke termometer, og da kan du teste ut Weber Connect. Det er ett ypperlig verktøy for de som liker å grille, og er glad i optimale temperaturer.


Denne oppskriften er beregnet til 4 personer, selve grillingen tar ca 45-60 minutter, alt etter størrelse på halen og hviletiden etterpå.


Du trenger

1 stk breiflabb hale med bein uten skinn og hinner. Halen vi grillet veide 1,5 kilo.

500 gr nypoteter

200 gr gode norske cherrytomater

1 stk rødløk

2 ss finhakket persille

2 ss finhakket kapers

olivenolje

salt

pepper


Slik gjør du

  1. Fyr opp grillen, den skal ha en temperatur på 300 grader når du begynner grillingen. Bruker du kullgrill, del den inn i en direkte og en indirekte sone.

  2. Ha potetene i en gryte og dekk med vann. Tilsett 2 ts salt per liter vann. Kok potetene til de er mør.

  3. Dryss litt olivenolje over fisken, og sett inn termometeret midt i fileten. Still det inn på 50 grader. Vi bruker urtepensel når vi griller, da får du en herlig aroma å ting. Ta en kvast av de urter du har, og som passer. Bind opp med hyssing og vips så har du en pensel til kjøtt/fisk/fugl.

  4. Legg fisken på grillen og legg på lokket. Grill i 3-4 minutter på hver side på direkte varme, slik at du får et fint grillmønster før du flytter halen over på indirekte sone.

  5. Når fisken griller og poteter koker lager du tomatsalat. Finhakk rødløk og kutt tomater i fine biter. Bland med finhakket kapers og persille. Vend sammen med litt olivenolje, men ikke så mye at det blir oljete. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

  6. Når fisken når kjernetemperatur på 50 grader tar du den av grillen og lar den hvile i 10-15 minutter. Da blir den saftig og perfekt.

  7. For å løfte potetene til et nytt nivå så siler du av vannet og presser de litt flat. Legg de så på grillen, og grill til de blir gyllen og nice på begge sider.

  8. Når du skal servere fisken så skjærer du ut filetene på fisken ved å følge beinet, og kutter i ønskede serveringstykker. Server med grillede poteter og tomatsalat.Denne oppskrifter en skrevet i samarbeid med Weber Norge i forbindelse med testing av Weber Connect.


Håper det smaker!1 652 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page