Grillet lysing med grønnsaker og urtedressing


Lysing er en perfekt sommerfisk som egner seg ypperlig på grillen!

Lysing er en av mine absolutte favoritt fisker. Denne havets jeger er gjerne ikke en fryd for øyet, og kan se direkte fryktinngytende ut. Med sin langstrakte kropp, blanke farge, et kraftig underbitt, og en blåsvart munnhule full av kraftige tenner, kan den sette en støkk i alle og enhver.


Men ikke la skinnet lure deg, for dette er en virkelig skatt av en fisk. Lysingen er på sitt beste om sommeren, og sesongen er fra slutten av mai og til ut i november.


Lysingen skiller seg ut fra andre fisker i torskefamilien med at den er svært ømtålelig, så fisken må behandles med omhu. Kjøttet tåler ikke "støt" og virker ganske bløtt i konsistensen. Det er dog ikke et tegn på dårlig kvalitet, og lysing er en svært ettertraktet fisk lenger sør i Europa.


For andre fun-facts om lysing kan du sjekke sesongkalender.no


Her har vi valgt å grille lysingfilet hel, uten skinn, og servert den med grillede grønnsaker og en urtemajones. Spør din lokale fiskehandler om tilgjengelighet, og be om å få den filetert om du vil det. Lysing kanskje den av torskefiskene som er letteste å filetere med beinstruktur som gjør den lett og få beinfri.


Denne oppskriften er beregnet til 4-6 personer, og du må regne med at du må henge ved grillen i ca 30-45 minutter


Til det som skal på grillen trenger du:

2 stk lysingfilet uten skinn og bein som veier ca 600-700 gr, eller 1 stk hel lysing på 3-4 kg

2 stk brokkoli

4 stk rødløk

1 bunt vårløk

4-5 ss sommerlig marinade (oppskrift finner du under)

Litt blomster eller ville vekster om du vil.

salt

pepper


Slik gjør gjør:

  1. Fyr opp grillen!

  2. Fileter lysingen og skjær vekk skinn og bein.

  3. Dryss litt salt og pepper over, og la den stå på benken i 20 minutter. Saltet vil trekke ut litt av fuktigheten i fisken og gjøre den litt fastere.

  4. Skrell løk og del i to, kutt brokkoli i store buketter og del vårløkene i to på langs. (fjern litt av det grønne) Ha alt i en bolle og bland i 2 ss sommerlig marinade.

  5. Grill grønnsaken på middels varme i 20-25 minutter til de er mør og gjennom grillet.

  6. Når grønnsakene griller lager du urte majones (oppskrift under) og marinerer fisken med resten av marinaden.

  7. Ta grønnsaken av grillen og skrap av risten. Økt temperaturen litt før du legger på fiskefiletene med skinn/fettsiden ned. Grill fisken kun på en side på middels varme til den er neste gjennomstekt. Ha fisken over i en form og la den hvile i 3-4 minutter, da vil rest varmen fra grillingen trekke fisken ferdig! Husk at fisk ikke skal være helt gjennomstekt, men ha en glisende og saftig kjerne!

  8. PS! Det kan være litt vanskelig å ta filetene hel av grillen, så du kan "dele" den på midten med en stekespade og løfte den forsiktig av grillen.


Server grillet lysing med grillede grønnsaker og urtemajones!


NYT MATEN!

Slik lager du urtemajones

Du trenger:

1 stk egg

1/2 ss sennep

1/2 ss eplecider eddik (sitronsaft)

salt

2-3 ss hakkede urter (gressløk, ramsløk eller persille passer best her)

3 dl rapsolje


Slik gjør du:

  1. Ha egg, sennep, eddik og urter i et litermål og miks sammen med en stavmikser.

  2. Spe inn olje i en tynn stråle mens du forsetter å mikse med stavmikseren. Blir den for tykk så tilsetter du et par dråper kaldt vann. Smak til med salt og evnt mer eddik

Slik lager du sommerlig marinade

Du trenger:

2 dl rapsolje

20 gr koriander

50 gr ferskpresset appelsinjuice

50 gr limejuice

6 stk hvitløksfedd

2 ss oregano

1/2 ss kvernet pepper

1 ss maldon salt


Slik gjør du:

  1. Ha alt i en blender og miks sammen til en marinade.

Denne marinaden passer til hvit fisk, kylling, svin, sjøkreps eller annet lyst kjøtt.

248 visninger
Kokken & Konditoren_logo.png
Kokken & Konditoren_logo.png

Kontakt oss

E-post: post@kokkenogkonditoren.no

Telefon: 928 01 413

  • Svart YouTube Ikon
  • Instagram - svarte sirkelen
  • Facebook - svarte sirkelen
  • Pinterest - svarte sirkelen

Ved å bruke kokkenogkonditoren.no, samtykker du i bruk av cookies. Les mer

© 2019 Kokken og Konditoren AS