top of page
  • Forfatterens bildeKokken

Helstekt kylling – den perfekte søndagsmiddag.


Helstekt kylling med ovnsbakte grønnsaker er en super søndagsmiddag for hele familien

Søndag er jo gjerne ukens mest rolige dag, og hva passer vel bedre en super familiemiddag før hverdagen vender tilbake. Helststekt kylling er da et godt valg.


Det er ikke vanskelig å lage, ja middagen lager seg nesten av seg selv. En hel kylling er et godt utgangspunkt for en middag til 3-4 personer, men du kan helt fint steke 2 kylling samtidig. Kyllingen steker vi på en rist over grønnsaker etter at vi har gnidd den inn med litt pisket kryddersmør. Da får du en fin og gyllen kylling, og masse smak på skinnet.


Saften fra kyllingen og det smeltede smøret vil renne ned på grønnsakene og gi en herlig aromatisk smak. Det er viktig at kyllingen får hvile etter steking, 10-15 minutter skal holde. Lar du en ikke hvile blir den fort tørr.


Kjøper du en rotgrønnsaker miks på butikken så kommer du langt på vei med tilbehør om du legger til litt løk, et par gulrøtter og poteter.

Eventuelle rester kan du blande sammen til en deilig kyllingsalat du kan ha med deg på jobb dagen etter.


Du trenger:

1 stk kylling (ca 1,5 kg)

100 gram romtemperert smør

1 fedd hvitløk

1 ts paprika pulver

½ ts salt

¼ ts malt sort pepper

5-6 mellomstore poteter (gjerne mandelpotet)

3 stk gulrot

2 stk løk

2 fedd hvitløk

1 pk rotgrønnaksmiks (rødbete, gulbete, polkabete, sellerirot og pastinakk)


Slik gjør du:

  1. Ta kyllingen ut av pakken og la den stå en time på kjøkkenbenken og tempere seg. Da trenger den kortere steketid.

  2. Når kyllingen står på benken gjør du klart grønnsakene. Skrell alle grønnsakene og kutt i jevne store biter. Ligg disse i en ildfast form.

  3. Ha smør, 1 raspet hvitløksfedd, paprikapulver, salt og sort pepper i en bolle og visp luftig.

  4. Gni inn hele kyllingen med det piskede smøret. Legg kyllingen på en rist over grønnsakene. Har du ikke rist er ikke dette krise, da legger du bare kyllingen oppå grønnsakene.

  5. Forhåndsvarm stekeovnen til 180 grader varmluft og stek kyllingen i ca 60 minutter, dette kommer litt an på størrelsen, men kyllinger du kjøper fersk i butikk er relativt lik i størrelsen.

  6. Ta kyllingen ut av ovnen å la den hvile i 10-15 minutter.

  7. Ha grønnsaken over i en ildfast form og sett tilbake i ovnen slik at de holder seg varm. Bruk gjerne en slikkepott slik at du får med deg all saus og kraft fra formen du stekte de i.

  8. Når kan du transjere (fancy ord for å dele opp) kyllingen. Bruk en kniv og lag et snitt mellom bryst og lår slik at lårene løsner litt fra selve kyllingskroget. Da ligger også kyllingen litt mer stabilt. Nå kan du løsne brystene, det gjør du ved å skjære fra toppen av skroget og ned slik at du forsiktig løsner brystene. Når brystene er løs kan du skjære av lårene og.

  9. Del låret i to ca på midten (i leddet mellom overlår og underlår). Kyllingbrystene kan du skjære i 4-5 skiver.Server kylling med ovnsbakte grønnsaker.

Håper det smaker!
864 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page