top of page

Lasagne


Hjemmelaget lasagne er en sikker vinner

En sikker vinner og en familiefavoritt som har eksistert i flere generasjoner! Det er mange måter og få en lasagne på bordet, men det er ingenting som slår den du lager selv.

Å lage lasagne fra "scratch" er ikke så krevende, det krever bare litt tålmodighet og kjærlighet.


For å lykkes trenger du en god kjøttsaus, hvitsaus og pasta. Aller helst hjemmelaget pasta, anbefaler da at du har en pastamaskin (en investering som er vel verdt det). Altså hva er vel bedre enn en smakfull kjøttsaus i harmoni med fløyelsmyk pasta og en rik ostesaus?

Ikke vet vi...


Til kjøttsausen bruker vi høyrygg eller annet kjøtt fra storfe som egner seg til langtids varmebehandling (altså ikke indrefilet). Ser du på kiloprisen, og ikke pakkeprisen, så er de kronene du betaler i mellomlegg ofte verd det.


Under finner du oppskrift på kjøttsaus, hvitsaus og pastadeig. Du kan fint lage alt klar dagen før, montere sammen lasagnen, og tilberede den dagen etter. Altså en perfekt søndagsmiddag.Kjøttsaus


Det tar tid å lage en god kjøttsaus, men det er også selve essensen i lasagnen. Jeg anbefaler å bruke kjøtt fra storfe som høyrygg, bog, sosekjøtt eller lignende istedet for kjøttdeig, rett og slett for å gi kjøttsausen det lille ekstra. Men du kan også fint brukt kjøttdeig om det er det du tilgjengelig.


Tilberedningstiden vil variere etter hvilke kjøtt type du bruker, men regn med alt fra 3-5 timer. Lager du for mye kjøttsaus er det ingen krise, den kan fint fryses og taes vare på. Et perfekt utgangspunkt for en lasagne til, eller en pasta bolognese.


Du trenger:

800 gr kokekjøtt fra storfe (høyrygg, bog, etc) envt bruker du kjøttdeig

1/2 stk sellerirot

3 stk løk

2 fedd hvitløk

4 stk gulrot

2 ss tomatpure

3 pk a 390-400 gr tomathakk

Krydder etter smak (oregano er og foretrekke, men dette er litt opp til deg)


Slik gjør du:

  1. Kutt kjøttet i terningstore biter. Bruk en vid, dyp kasserolle eller stekepanne og bruk kjøttet godt i flere omganger. Det er viktig at kjøttet får en fin stekeskorpe, og ikke blir kokt under bruningen. Ikke vask gryten/stekepannen etterpå, det ligger mye smak her! Bruk olivenolje eller stekeolje når du bruner kjøttet.

  2. Skrell og kutt grønnsakene i mindre biter, hvitløken finhakker du. Bruk samme gryte og stek grønnsakene raskt, tilsett tomathakk, litt krydder og kjøttet. Har du litt rester av rødvin kan du også slenge i en klunk eller to nå. Tilsett tomathakk og la sausen koke på lav varme under lokk til kjøttet er mørt og ferdig. Blir sausen litt vannete pga lokket koker du uten lokk de siste 30 minuttene slik at den får redusert litt og.

  3. Smak til kjøttsausen med salt, pepper, og krydder etter ønske.


Hvit saus


Hvit saus har som mange andre sauser opprinnelse fra det franske kjøkken, og på fagspråket heter det béchamel sauce. En saus laget på en lys jevning, (roux) altså smør og mel. Tykkelsen på sausen justerer du med mengde smør og mel per liter melk. Bruker du 40 gr mel og 40 gr smør per liter melk vil du få en fin og fyldig saus. Men akkurat til lasagne syntes jeg det er godt men saus som er litt mer hold i, så her bruke jeg 60 gr mel og 60 gr smør per liter melk. Denne oppskriften er beregne til en stor form lasagne, så her brukte jeg 7,5 dl melk. Også tilsetter jeg litt Jarslberg for jeg syntes det er godt, og en béchamel med ost kalles en Mornay saus (men da skal du strengt tatt bruke Gruyére ost)


Du trenger:

50 gr mel

50 gr smør

7,5 dl melk

100 gr revet ost

salt, pepper


Slik gjør du:

  1. Smelt smør og rør inn hvetemel. Lag en glatt jevning på dette. Rør så inn litt og litt melk slik at sausen ikke klumper seg.

  2. Gi sausen ett oppkok, og la den koke i 4-5 minutter på lav varme.

  3. Rør inn revet ost og smak til med salt og pepper.


Fersk pasta


I utgangpunktet er det ganske enkelt å lage pasta selv. Du trenger kun egg og tippo 00 (pastamel). En tommelfinger regel er 1 egg per 100 gr mel, men dette er ikke nøyaktig vitenskap.


Fordel mel i en liten haug og lag en grop i midten. Ha i egget og rør med en gaffel, du skal røre inn egget litt og litt en melet. Når du får en deig som ikke er så klissete kan du bruke hendene. Kna deigen godt sammen og tilsett litt mer mel og den er bløt, eller litt vann om den er tørr. En perfekt pastadeig fester seg ikke i hendene dine etter at du har knadd den, men slipper akkurat taket.


Når du har knadd deigen sammen så pakker du den inn i litt plastfolie og legger den kjøl, la den ligge i 15 minutter, den vil da bli myk igjen. Ta den så ut og kna den til den blir hard, og pakk inn i folie. Gjenta dette 2-3 ganger. Når du knar pastaen slik får du en elastisk deig som er lett å jobbe med.


Kjevle ut pastaen til det tynneste, gjør dette gradvis. Kutt til platene slik at de passer til formen du skal bruke. DU trenger ikke koke fersk pasta som du skal bruke til lasagne.


Se vedlagt video om hvordan du lager en god pastadeig.


Montering av lasagne


Lasagnen lager du i en ildfast eller dyp for. Hvor mange lag du ønsker er opp til deg, men du trenger ikke så mye mer enn 1 eller 2 lag med pasta. Begynn med kjøttsaus, så hvit saus og så et lag pasta. På det øverste laget bruker du revet ost og ikke pasta på toppen.

Stek lasagnen på 180 grader til den begynner og boble, det tar ca 30 minutter. Skru opp temperaturen til 220 grader, er du skikkelig vågal bruker du grill-elementet slik at osten blir perfekt gratinert.

For meg er det helt avgjørende at osten er litt gyllen i kantene, det er det som er skikkelig godt!


La lasagnen avkjøle seg litt før du serverer den. Lasagne passer godt sammen med en god salat og litt hvitløksbrød!Håper det smaker!

3 864 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page