Maki med fritert laks

Sushi er en kjempe gøy ting å lage med familien, om du har venner på besøk eller om du bare skal kose deg litt ekstra!
Her får du oppskrift på hvordan du koker ris, lager eddik lake, og hvordan du kan lage fritert laks som er super godt i sushi!
Et par tips før du begynner:
Kjøp fisk og skalldyr samme dag som du skal lage sushien
Pakk inn rullematter i plastfolie, da slipper du at risen fester seg i de
Kutt grønnsaker og fisk i forveien og ha alt klart før du begynner å rulle
Sett risen på først, om du ikke har gjort ting klart i forveien, da kan du kutte og styre på mens risen koker.
Bruk helst riskoker, da gjør du alt letter for deg selv. Er sushi noe du ikke lager ofte, trenger du heller ikke verdens dyreste riskoker
Skal du lage sushi med barna la de få være med å velge ingredienser.
Basic ingredienser er ting som mango, agurk, avocado, sesamfrø, koriander.
Husk alltid wasabi, syltet ingefær, soya og shiracha majones. Noen er glad i gomma wakame også.
En sylskarp kniv er et must!
Prøv og feil, ha det gøy
Slik koker du risen:
Fin frem bolle, ha i 5 dl sushiris og la renne i kaldt vann til vannet er klart. Bruk hendene og rør av og til slik at du får ut så mye stivelse som mulig. Bytt vann 4-5 ganger.
Denne prosessen tar ca 15 minutter.
Ha risen i en riskoker sammen med vann, se anvisning på pakken om hvor mye du trenger. I riskoker gjør det seg selv, bruker du gryte så kok på lav varme til all væske er fordampet.
Slik lager du ris eddik:
0,5 dl riseddik
1 ss sukker
1 ts flaksalt
Slik gjør du:
Ha 0,5 dl riseddik, 1 ss sukker og 1 ts maldonsalt i en gryte og kok opp.
Når risen er ferdig kokt så har du eddik mixen i og blander godt inn.
Bruk en slikepott eller skjeen som følger med riskokeren, rør forsiktig slik at du ikke moser risen.
Ta ut av riskoker/gryte, ha i en avlang, flat form og dekk med et fuktet klede. Dette gjør du for og hindre at risen tørker ut.
La risen avkjøle seg på kjøkkenbenken til den er rundt romtemperatur.
Slik lager du fritert laks og ruller maki - steg for steg
Du trenger:
400 gr lakseloin uten skinn og bein
1/2 stk agurk
1 dl sriracha majones (du finner oppskrift om du scroller til bunn)
1 dl hvetemel
2 stk egg
3 dl panko
Ferdig kokt sushi ris
1 pk nori ark
syltet ingefær, wasabi og soya.
Slik gjør du:
Kutt laks i avlange strimler

Vend laksen først i mel, så i sammenvispet egg, og tilslutt i panko eller brødkrum

Friter laksen i varm frityr olje, den bør være opp mot 180 grader. Du vil fritere laksen til den er sprø, men fortsatt saftig inni. Legg laksen på papir etter at den er fritert.

Legg et ark med nori på rullematten, den glatte siden skal ut. Fordel risen jevnt utover, men la det være litt igjen på toppen som ikke er ris på.

Ha på fritert laks, agurk du har kuttet i strimler og srirachamajones etter ønske!

Rull rullen sammen slik at den delen med nori uten ris overlapper, og limer sammen rullen. Du kan stramme opp rullen, og så bruke matten til å forme den rund.
Kutt rullen med en skrap kniv, tørk av kniven med en fuktig klut, da fester ikke risen seg.

Siste men ikke minst, oppskrift på en fresh Sriracha majones som er konge til sushi.
Fresh majones
1 stk egg
2 dl nøytral olje
1-2 ts sriracha
1 stk lime
salt
Slik gjør du:
Ha egg og ca 1 ts sitronsaft i en litermål. Spe inn olje mens du mikser med en stavmikser.
Smak til med Sriracha, sitronsaft og salt.
Håper det smaker!