top of page
 • Forfatterens bildeKokken

Makrell med grillet kål, grønnsaker og en herlig smørsaus!


Et sikkert tegn på at vi går mot varmere tider er årets første makrellmiddag!
Sprøstekt makrell med grillet kål

Kom mai du skjønne milde og bring makrell til mitt fat! Makrell er en sesongfisk som vi finner langs norskekysten fra mai til midten av oktober, og den er vel kanskje den fisken som er et sikkert tegn på varmere vær er i anmarsj.

Mange av oss har vel duppet mange timer i skjærgården på jakt etter denne herligheten. Siden den lever hele livet i stim skal det godt gjøres å fange bare en om du får den på kroken.

Makrell er svært anvendelig og kan stekes, grilles og trekkes. Aller best syntes vi den er sprøstekt, servet med grillet kål, grønnsaker og en herlig smørsaus. Litt hverdagsluksus her altså.

En liten funfact om makrellen er at den må svømme hele tiden, eller så synker den.

Oppskriften er beregnet til 4 personer og tar mellom 30-45 minutter å lage.

Det første du gjør er å fyre opp grillen, sette poteter på kok og lager reduksjonen til smørsausen.

Du trenger:

2 stk små eller 1 stk stor makrell per person

Salt, pepper

Hvetemel

2-3 stk hvitløksfedd

3-4 stk nypoteter per person

1 pk reddik

1 stk hodekål

1 stk løk

1 dl eplecider eddik

2 ss kremfløte

200 gr smør (pluss litt ekstra til steking av makrell)

Sitron

Slik gjør du:

 1. Ha poteter i en gryte og dekk med vann. Ha i ca 1 ss salt per liter. Kok potetene til de er mør. De siste par minuttene har du i reddik som du har kuttet i båter og lar disse koke sammen med potetene. Sil av vannet og server grønnsakene varm

 2. Del kålen i to og krydre med salt og pepper. Grill den på middel høy varme med snittflaten ned i 5 minutter. Senk temperaturen og snu så kålen et par ganger med 5-6 minutters mellomrom til den er mør. PS! Grill kålen under lokk. Del ferdig grillet kål i pene båter som du serverer varm.

 3. Finhakk løk og ha i en liten gryte sammen med eplecider eddik og 2 ss vann. La dette koke til væsken har redusert til ca halvparten. Tilsett fløte og kok opp. Pisk inn smør du har kuttet i terninger, men pass på at sausen ikke koker. Smak til med salt og sitronsaft. Vi pleier ikke å sile av løken, før den gir en herlig og syrlig smak til sausen.

 4. Under finner du egen fremgangsmåte på filetering av makrell, selve stekingen er ikke vanskelig, men det går ganske raskt, så du bør ha alt det andre klart.

 5. Når fileten er klar og du skal steke de, så lager du 3 små snitt i skinnet slik at den ikke krøller seg. Krydre kjøttsiden med salt og pepper. Dryss melet utover i et jevnt tynt lag på et fat, og legg filetene med skinnsiden ned, slik du får et tynt lag med på skinnet.

 6. Stek makrell filetene på skinnsiden på høy varme i en stekepanne med litt olje til de gyllen og sprø på skinnsiden. Trekk pannen til sides, tilsett smør et par hvitløksfedd og snu filtene, og stek raskt før du legger de på et fat med skinnsiden opp - dette er er viktig, eller så blir skinnet slapt!

Server sprøstekt makrell med grillet kål, grønnsaker og smørsaus!

Slik fileterer du makrell

 1. Skyll makrellen i kaldt vann og tørk av den med papir.

 2. Snitt bukken på makrellen mot halen til hodet. Ta ut innmaten.

 3. Skyll innsiden av buken med kaldt vann, slik at du fjerner blod og evnt rester av innvoller.

 4. Kutt av hodet, skjær fra baksiden av finnene, slik at du ikke får de med.

 5. Legg fisken slik at hodet peker mot den hånden du holder kniven i.

 6. Bruk en vanlig kokkekniv og skjær langs ryggbeinet fra hodet til halen.

 7. Snu fisken og skjær ut den andre fileten og.

 8. Legg filetene med skinnsiden ned, og skjære vekk bukbeina. Det gjør du ved og forsiktig snitte ned under beina.

 9. Så skjærer du vekk selve beina i fileten. Det gjør du ved å skjære litt på skrått langs beina fra hodet til halen, men ikke kutt igjennom skinnet. Da skal du kunne dra ut alle beina i filetene med en gang.

 10. Dryss litt salt over filetene, og legg de på et fat. Dekk med plastfolie og sett kjølig, dette kan du gjøre god tid i forveien, men filetene bør ligge med salt minst 15 minutter.


278 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page