top of page
  • Kokken

Mousakka


En knallgod mousakka er perfekt helgemiddag!

En perfekt helgemiddag enten det er lørdag eller søndag er en knallgod moussaka. Nå som det er tid for lam, så finner du nok også lammekjøttdeig i butikken. Lammekjøttdeig er sammen med aubergine og tomat selve bærebjelkene i denne herligheten.


Det er ikke noe stress å lage mousakka, men det tar litt tid. Server den med en enkel salat ved siden av, den krever ikke noe mer. Vi har også litt ost i hvit sausen, kun fordi at vi liker det så godt.


Denne oppskriften er til 4-6 personer, med andre ord en stor grateng form. Du vil nok bruke et sted mellom 1,5-2 timer, et lite tips fra oss du har store planer er å lage ferdig kjøttsaus, aubergine og beachamel (hvit saus) på forhånd, før du montere og steker mousakkaen når det nærmer seg middag.


Kjøttsaus:

800 gr lammekjøttdeig

3 stk løk

3 fedd hvitløk

4 stk gulrot

2 bokser hakkede tomater (tilsammen 800 gr)

1 ss tomatpure

2 ts kanel

2 ts salt

1 ts pepper

1 ts cummin


Aubergine:

5 stk aubergine

Litt salt

Olje til steking


Hvit saus:

60 gr hvetemel

60 gr smør

1 liter melk

50 gr revet parmesan

100 gr revet jarlsberg (du kan også bruke hvitost)

Salt

Pepper


Du trenger også:

1 stk isbergsalat

Gode tomater

Revet ost til topping


Slik gjør due

  1. Start med kjøttsausen. Stek kjøttdeigen først, lammekjøttdeig inneholder en del fett, så brun den god i pannen, før du «hakker» den. Du trenger ikke bruke stekeolje. Finhakk løk, hvitløk og gulrot mens kjøttdeigen steker. Fres alt i pannen sammen med tomatpure i noen minutter.

  2. Ha i hakkede tomater og krydder. La kjøttsausen småputre i 35-40 minutter mens du ordner auberginer og hvit saus. Smak til kjøttsausen om du vil ha mer krydder og smak i den.

  3. Skrell aubergine og kutt i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.

  4. Pensle aubergineskivene med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne. Legg aubergineskivene til side, på et fat eller stekebrett.

  5. Smelt smør i en varm kjele og rør inn mel. Spe med melk, og la sausen koke på lav varme i 10 minutter. Tilsett revet ost og parmesan. Smak til med salt og pepper.

  6. Legg aubergineskiver, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt, ildfast form. Strø (masse) ost på toppen. Stek på 225 °C i ca. 30 minutter.

Server med salat og gode tomater.


Håper det smaker!

146 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page