
Mousakka

En perfekt helgemiddag enten det er lørdag eller søndag er en knallgod moussaka. Nå som det er tid for lam, så finner du nok også lammekjøttdeig i butikken. Lammekjøttdeig er sammen med aubergine og tomat selve bærebjelkene i denne herligheten.
Det er ikke noe stress å lage mousakka, men det tar litt tid. Server den med en enkel salat ved siden av, den krever ikke noe mer. Vi har også litt ost i hvit sausen, kun fordi at vi liker det så godt.
Denne oppskriften er til 4-6 personer, med andre ord en stor grateng form. Du vil nok bruke et sted mellom 1,5-2 timer, et lite tips fra oss du har store planer er å lage ferdig kjøttsaus, aubergine og beachamel (hvit saus) på forhånd, før du montere og steker mousakkaen når det nærmer seg middag.
Kjøttsaus:
800 gr lammekjøttdeig
3 stk løk
3 fedd hvitløk
4 stk gulrot
2 bokser hakkede tomater (tilsammen 800 gr)
1 ss tomatpure
2 ts kanel
2 ts salt
1 ts pepper
1 ts cummin
Aubergine:
5 stk aubergine
Litt salt
Olje til steking
Hvit saus:
60 gr hvetemel
60 gr smør
1 liter melk
50 gr revet parmesan
100 gr revet jarlsberg (du kan også bruke hvitost)
Salt
Pepper
Du trenger også:
1 stk isbergsalat
Gode tomater
Revet ost til topping
Slik gjør due
Start med kjøttsausen. Stek kjøttdeigen først, lammekjøttdeig inneholder en del fett, så brun den god i pannen, før du «hakker» den. Du trenger ikke bruke stekeolje. Finhakk løk, hvitløk og gulrot mens kjøttdeigen steker. Fres alt i pannen sammen med tomatpure i noen minutter.
Ha i hakkede tomater og krydder. La kjøttsausen småputre i 35-40 minutter mens du ordner auberginer og hvit saus. Smak til kjøttsausen om du vil ha mer krydder og smak i den.
Skrell aubergine og kutt i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
Pensle aubergineskivene med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne. Legg aubergineskivene til side, på et fat eller stekebrett.
Smelt smør i en varm kjele og rør inn mel. Spe med melk, og la sausen koke på lav varme i 10 minutter. Tilsett revet ost og parmesan. Smak til med salt og pepper.
Legg aubergineskiver, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en smurt, ildfast form. Strø (masse) ost på toppen. Stek på 225 °C i ca. 30 minutter.
Server med salat og gode tomater.
Håper det smaker!