Påskelam med hasselback potet og hollandaise

Lammelår og påske er to ting som hører sammen. Her skal du få oppskrift på en genial måte å lage det på, slik at du kan lene deg god tilbake i solveggen.
Det eneste denne fremgangsmåten krever er tid og gode råvarer. Norsk lam er i verdenstoppen, og tid er jo sånn sett en selvstyrt luksus. Med langtidsstek lammelår får du et utgangspunkt du enten kan slenge på grillen, bålet eller varme opp i ovnen før servering.
Lammelåret «masseres» med urtesmør og stekes på lav temperatur lenge, da blir det mørt, saftig og du får perfekt resultat hver gang! Smøret får masse god smak fra lammet, og brukes til å lage hasselback poteter.

Servert med en syrlig hollandaise (det er liten grunn til å ødelegge en god middag med en dårlig posesaus) og grillede asparges eller annet grønt etter ønske.
Sett lammelåret i ovnen enten over natten, eller på morningen før du skal på skitur. Når du kommer tilbake fra tur gjør du klart resten.
Oppskriften holder til 4-5 personer, med det er lett å justere mengder selv.
Du trenger:
1 stk lammelår (ca 2,5-3kg)
10 stk mellomstore poteter
400 gr smør
Urter etter ønske, men som passer til lam (f.eks timian, persille eller ramsløk)
2 stk egg
1 stk sitron
3 fedd hvitløk
2 bunter asparges eller andre grønnsaker (f.eks brokkoli)
Salt og pepper
Slik gjør du:
Pisk 100 gr smør luftig og tilsett 2 ss finhakkete urter, 1 stk finhakket hvitløksfedd og smak til med salt og pepper.
Gni lammelåret inn med smøret, dette kan gjøres dagen i forveien, da pakker du inn låret i plastfolie og legger det kjølig.
Legg låret (uten evnt. plastfolie) på en rist over et stekebrett, og sett lammelåret inn i stekeovnen på 65 grader varmluft over natten, la det steke i 12-14 timer. Om du ikke skal steke lammelåret over natten så setter du temperaturen på 80 grader (6-8 timer).
Kjernetemperatur skal være ca 60 grader, er du usikker så bruk termometer, men husk at dette lammelåret skal ferdigstekes på grill eller på høy varme i ovnen. Ta lammelåret ut av ovnen når det er klart, slik at du kan lage potetene.
Skrell potetene og kutt i tynne skiver, uten å kutte helt igjennom, de skal enda henge sammen. Hell smøret fra lammet over potetene, å krydre med salt og pepper.
Stek potetene i 40 minutter på 150 grader varmluft, og så 30 minutter på 200 grader varmluft.
Ha 300 gram smør og 2 fedd hvitløk i en gryte. Kok smøret på middels varme til det blir blir gyllent og får en nøttete karakter. La smøret avkjøles til romtemperatur.
Pisk sammen 2 stk egg og saften fra 1 liten sitron i en bolle over vannbad. Pisk til eggeblandingen blir kremet og luftig. Pisk inn smøret i en tynn stråle mens du visper. Om hollandaise begynner å skille seg, ha i litt (et par dråper) kaldt vann. Smak til med salt, pepper og litt mer sitron om det trengs. Mengden her er ganske rett frem – 300 gram smør per 2 egg og 1 liten sitron. Så vil du lage mer saus bare øker du mengde, fremgangsmåten er lik.
Skrell asparges og kok raskt (1-2 minutter) i lettsaltet vann, disse kan du grille raskt før servering, eller bare servere nykokt.
Varm opp grillen, eller stekeovnen sett stekeovnen på 220 grader varmluft. Grill lammelåret godt på alle sider til det har fått en fin, og grillet farge, steker du i ovn så ser du etter det samme. Husk at du må la lammelåret hvile litt før du begynner å skjære det.
Server lammelår med sprø hasselback potet, hollandaise og grønnsaker!
Håper det smaker og god påske!

Vil du lage en god dessert til påskelammet kan du prøve deg på disse herlige pavlovaene med sitrus curd
