top of page

Pavlova med sitronkrem og krokan


Pavlova med sitronkrem og krokan

Oppskrift på en god pavlova finner du helt garantert når du skriver inn - pavlova - i søkefeltet på Google... Det er jo noe fascinerende med denne litt seige, litt sprø og ganske søte desserten. En pavlova kan du også variere i det uendelige.


Ofte ser du en pavlova toppet med all slags gode bær og snadder, men er ikke dette noe som hører sommeren til? Frukt og bær er vi verdensledende på her i Norge, men vi har en relativt kort sesong. Så hvorfor ikke spare på godsakene til de virkelig er på sitt beste.


Du lager ikke en dårligere pavlova av den grunn, du bare tenker litt nytt. Blomster og ville vekster har nettopp begynt å titte opp fra bakken, og dette er jo ypperlig topping til en pavlova som da ser smashing ut og smaker helt magisk!


Så hvorfor ikke prøve en pavlova med sitronkrem, krokan og litt annerledes topping.

(Og ja, du kan lage pavlova noen dager i forveien og gjøre den klar på den store dagen)


Pavlova

Denne oppskriften holder til en pavlova (vi brukte en kakeform som er 20cm i diameter og noen fine pikekyss)


Du trenger:

100 gr eggehvite

150 gr sukker

½ ts salt

1 ts eplecider eddik


 

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 100 grader over og undervarme.

  2. Husk at det er viktig å bruke en ren bolle når du lager marengs.

  3. Ha eggehviter i en kjøkkenmaskin, sammen med saltet. Begynn og pisk på middels hastighet.

  4. Når du får et stivt skum, så har du i litt og litt sukker. Pisk til du får en glatt og skinnende marengs, som er «stiv» når du slutter å piske. Helt på slutten pisker du inn eddiken.

  5. Fin frem et stekebrett med bakepapir, sett en kakering (ca 20 cm) oppå. Fordel pavlova utover formen til den er ca 3-4 cm tykk. Fyll resten på en sprøytepose med en tyll og lagg noen fine pikekyss og en fin "kant" på pavlovaen.

  6. Stek marengsen i 1-1,5 timer, da blir den sprø utenpå og myk inni.

  7. Oppbevar den i en lufttett boks, eller på et relativt tørt sted (inni et skap f.eks)


Sitronkrem

En frisk og syrlig sitronkrem er helt nydelig på en pavlova


Du trenger:

60 gr eggeplommer (ca 2 stk)

75 gr sukker

50 gr smør

40 gr sitronsaft (ca 1 sitroner)

1 dl fløte


 

Slik gjør du:

  1. Vask sitron godt og tørk av dem. Bruk et fint rivjern (type microplane) og riv skallet av sitrusfrukten. Del sitronen og appelsinen i to etter at du har revet skallet, og press ut saften.

  2. Ha i en gryte (helst teflon) sammen med eggeplommer og sukker, og rør godt sammen. Ha i smøret du har kuttet i terninger, og sett gryten på middels lav varme.

  3. Rør hele tiden til du har en tykk krem, men den må ikke koke. Da blir den kornete og kan skille seg. Så det er viktig å holde et våkent øye med gryten.

  4. Når kremen er ferdig så siler du den, da fjerner du det revete skallet, og får en glatt og fin curd (dette er ikke et must, men skallet har gjort nytten sin nå)

  5. Sett den kjølig slik at den setter seg.

  6. Pisk fløten til en krem og vend inn i curden.


Mandelkrokan

Alle elsker en god mandelkrokan, eller hva?


Du trenger:

50 gr sukker

20 gr smør

100 gr mandler

1/2 ts maldonsalt


 

Slik gjør du:

  1. Lag karamell av sukkeret, bruk gjerne en non-stick stekepanne.

  2. Grovhakk mandlene og ha i stekepannen sammen med smøret. Bruk en tresleiv og rør godt inn.

  3. La karamellen småkoke litt før du tilsetter saltet.

  4. Skrap ut av stekepannen og ha på et bakepapir. La krokanen ligge i romtemperatur til den er hard. Kutt i små biter med en brødkniv.


Topp pavlova med sitronkrem, mandelkorkan og blomster etter ønske. Vi har brukt stemorsblomst og oxalis (fåes kjøpt i velassorterte butikker). Oxalis kan fint byttes ut med skogsyre som du finner i skauen i disse dager.


Håper det smaker!
402 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page