top of page

Pepperkaker

Oppdatert: 13. des. 2020


Pepperkake er en viktig del av julebaksten, best er det når du lager de selv!

Det blir ikke jul uten pepperkaker! Og de aller beste pepperkakene lager du selv. For oss vekker pepperkaker gode minner fra barndommen, med julemusikk og god stemning.


Dette er også en tradisjon har med våre barn, og det er et høydepunkt de gleder seg veldig til. Det er jo også en grunn til at disse sprø herlighetene med melis glasur og godsaker på toppen er en favoritt hos de fleste, for de er jo knallgod på smak.


La barna pynte pepperkakene, da smaker du plutselig enda bedre!

Så her skal dere få vår oppskrift på pepperkaker, knasende sprø og herlige som de er. Og går du tom er det alltid bare til å bake nye.


Denne oppskriften gir deg en god del pepperkaker, et sted mellom 4-5 stekebrett. En mer nøyaktig mengdebeskrivelse kan vi ikke gi, for det er størrelsen på pepperkakene som avgjør hvor mange du får.


Kanskje er årets juleønske familieforøkelse?

Du trenger:

150 gr meierismør

1 dl lys sirup

2 dl sukker

1 d kremfløte

½ ts nellik

½ ts ingefær

½ ts malt pepper

2 ts kanel

1 ts bakepulver

450 gr hvetemel


Slik gjør du:

  1. Ha smør, sirup og sukker i en gryte og gi et oppkok. Rør godt til det løser seg opp.

  2. Rør inn fløte og trekk gryten av varmen.

  3. Ha så i alt krydderet og bland godt inn.

  4. Sikt så inn melet litt og litt, du skal få en jevn og fast deig. Dette er lurt å gjøre i en bolle og ikke gryten. La deigen avkjøle seg litt før du tar den utav bollen og pakker inn i plastfolie.

  5. La den ligge kjøligtil den har blitt hard og kald, aller helst over natten. Deigen holder seg helt fint 1 uke pluss i kjøleskapet.

  6. Når du skal kjevle ut deigen er det lurt å temperere den litt først, da blir det letter å jobbe med den. La den ligge ute på kjøkkenbenken i 15 minutter.

  7. Dryss mel utover bordet du har tenkt å bake på, og kjevl deigen ut til den er ca 2-3 mm tykk. Stikk ut ønskede figurer og legg på stekebrett med bakepapir. Ikke bruk for mye mel, for du kan kna sammen deigen som er igjen etter utstikking og kjevle ut på nytt. Blir deigen litt varm og vanskelig å jobbe med, så kan du legge den i kjøleskapet en liten stund.

  8. Stek på 175 grader over og undervarme i 10-15 minutter, steketiden avhenger litt av hvor store pepperkakene er. Pepperkakene skal være gyllen og sprø når de er ferdig.

  9. Avkjøl pepperkakene på rist før du pynter med melisglasur og godsaker.

Melisglasur

For å lage en melisglasur trenger du 250 gram melis, 1 eggehvite og ca 3 spiseskjeer med kaldt vann. Dette rører du sammen. Melis glasur kan farges med konditorfarge etter ønske.

Er melisglasuren litt for bløt så rør den litt lenger, er den for fast så ha i litt mer vann.Håper det smaker!
258 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page