top of page
 • Forfatterens bildeKokken

Ribberull

Oppdatert: 13. des. 2020


Ribberull er en av de tingene vi bare må ha til jul! Dilemmaet er hvor mange skal vi lage? Grunnen er enkel, for dette er like godt til middag, som det er til pålegg.

Vi legger ribben i saltlake med litt natron (=sprøere skinn), og lager en kryddermiks med bakt hvitløk, urter og litt julekrydder.


 

Du trenger:

3 kg tynnribbe uten bein.

1 ss sort pepper

½ ss karve

1 stk stjerneanis

1 ss maldonsalt

4 fedd hvitløk

4 ss hakket salvie

4 ss søt sennep


 

Slik gjør du:

 1. Fjern beina på innsiden av ribben. Snitt ruter i svoren. Lag saltlake ved å blande sammen 4 liter kaldt vann, med 120 gram salt og 1 ts natron. Legg i ribben, og sett kjølig. Ideelt sett bør den ligge 2 dager i saltlake, minst 1 døgn. Legg et bakepapir oppå ribben, da holder den seg under vann hele tiden.

 2. Krydderpasta lager du slik: Bak hvitløksfedd på salt i 30 minutter på 150 grader. Ha pepper, karve, og anis i en stekepanne, og stek/rist på høy varme til det begynner og «poppe» litt.

 3. Ha i en morter sammen med salt, salvie, og sennep, og lag en krydderpasten.

 4. Ta ribben ut av saltlaken, og tørk av den. Legg den med skinnsiden ned. Lag et snitt midt i ribben, og skjær så ut mot begge kantene, slik at du kan brette ut ribben.

 5. Fordel halvparten av krydderpasten utover ribben, brett sammen igjen, og smør så utover resten.

 6. Rull ribben stramt sammen, pass på at du ikke får noe svor inni rullen. Bind så opp med hyssing. Her kan det være lurt og være to stykker, det er alltid greit med litt ekstra hender når man binder opp ribbe.

 7. Vi bruker en ovnsform med rist til og steke ribben. Har du ikke det, kan du bruke en dyp langpanne med rist oppå.

 8. Hell vann i formen, det holder slik at det kommer et par centimeter opp. Ha i litt løk, gulrot, og krydder i om du vil, da får du en kraft med ekstra smak. Gni rullen inn med litt olje, og legg oppå risten, men bretten ned. Dekk med aluminiumsfolie.

 9. Stek på 180 grader varmluft i 45 minutter. Fjern så folien, og stek på 150 grader i ca 3 timer. Ta ut av ovnen, og hell væsken/kraften ut av langpannen/formen. Skru opp temperaturen til 230 grader, og stek rullen i ca 20 minutter til svoren er sprø.

 10. La rullen hvile i 20-30 minutter før du skjærer den i skiver.

Om du har rester, eller skal lage den som pålegg, så venter du til den er avkjølt litt før du setter den kjølig.Håper det smaker!

515 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page