• Kokken

Skalldyrkraft

Oppdatert: 21. sep. 2019


En kraftig god skalldyrsuppe er helt fantastisk, men for å få det til er man avhengig av en god skalldyrkraft.


Vi samler opp bein i løpet av året og har i frysen, så utgangspunktet for denne kraften er 2,5 kg skalldyrbein.


Du kan selvsagt lage den på et lavere antall kilo bein.


Har du litt av hvert av bein i frysen, som f.eks hummer, sjøkreps og rekeskall så kan du lage en «røverkraft» der du blander forskjellige typer bein.



Du får ca 4 liter ferdig redusert kraft

2,5 kg  skalldyrbein/skall

3 stk    store gulrot

2 stk    løk

2 stk    fennikel (kun toppen og du ytterste lagene)

1/2 stk purreløk

3 stk    hvitløksfedd

¼ stk    chili

100 gr tomatpure

3 stk    laurbærblad

50 gr smør

Du trenger vann til det dekker alt i gryten, ca 7 liter. Bruker du for mye vann, kan du bare redusere kraften litt ekstra.




Slik gjør du:

  1. Når vi lager såpass mye kraft som her så pleier vi å bruke en gryte som rommer 18 liter (pinnekjøttgryten vår), du bør ihvertfall bruke enn gryte som rommer mer enn 10 liter.

  2. Fordel bein/skall utover et stekebrett med bakepapir eller en stor ildfast form.

  3. Sett inn i stekeovn på 180 grader i 20 minutter, da får man en litt kraftigere smak på kraften.

  4. (PS! Bruker du rekeskall trenger de ikke steke mer enn ca 10 minutter)

  5. Fjern skallet på løken, gulrot trenger du ikke å skrelle til kraft, men husk å skyll av de først.

  6. Purreløk inneholder som regel litt sand/jord så skyll godt av den etter du har kuttet den i grove biter.

  7. Kutt alle grønnsakene i jevne grove biter, fres blank med litt smør og tilsett tomatpure og laurbærblad.

  8. Tilsett skalldyrbein/skall og dekk med vann.

  9. Kok opp og la småkoke i 45 minutter. Husk å skum av og til, da bruker du en øse eller skje og fjerner skummet/urenheter som samler seg på toppen.

  10. Etter at kraften har kok i 45 minutter siler du den, og koker/reduserer til du har 4 liter væske igjen. Da får du en kraftigere å fyldigere kraft. Du kan også redusere kraften mer om du ønsker det.

  11. Når kraften har fått avkjøl seg litt fordeler du den i 1 liter porsjoner i fryser poser og fryser slik at du alltid har litt god kraft på lur.



103 visninger
Kokken & Konditoren_logo.png
Kokken & Konditoren_logo.png

Kontakt oss

E-post: post@kokkenogkonditoren.no

Telefon: 928 01 413

  • Svart YouTube Ikon
  • Instagram - svarte sirkelen
  • Facebook - svarte sirkelen
  • Pinterest - svarte sirkelen

Ved å bruke kokkenogkonditoren.no, samtykker du i bruk av cookies. Les mer

© 2019 Kokken og Konditoren AS