
Skalldyrkraft
Oppdatert: 21. sep. 2019

En kraftig god skalldyrsuppe er helt fantastisk, men for å få det til er man avhengig av en god skalldyrkraft.
Vi samler opp bein i løpet av året og har i frysen, så utgangspunktet for denne kraften er 2,5 kg skalldyrbein.
Du kan selvsagt lage den på et lavere antall kilo bein.
Har du litt av hvert av bein i frysen, som f.eks hummer, sjøkreps og rekeskall så kan du lage en «røverkraft» der du blander forskjellige typer bein.
Du får ca 4 liter ferdig redusert kraft
2,5 kg skalldyrbein/skall
3 stk store gulrot
2 stk løk
2 stk fennikel (kun toppen og du ytterste lagene)
1/2 stk purreløk
3 stk hvitløksfedd
¼ stk chili
100 gr tomatpure
3 stk laurbærblad
50 gr smør
Du trenger vann til det dekker alt i gryten, ca 7 liter. Bruker du for mye vann, kan du bare redusere kraften litt ekstra.
Slik gjør du:
Når vi lager såpass mye kraft som her så pleier vi å bruke en gryte som rommer 18 liter (pinnekjøttgryten vår), du bør ihvertfall bruke enn gryte som rommer mer enn 10 liter.
Fordel bein/skall utover et stekebrett med bakepapir eller en stor ildfast form.
Sett inn i stekeovn på 180 grader i 20 minutter, da får man en litt kraftigere smak på kraften.
(PS! Bruker du rekeskall trenger de ikke steke mer enn ca 10 minutter)
Fjern skallet på løken, gulrot trenger du ikke å skrelle til kraft, men husk å skyll av de først.
Purreløk inneholder som regel litt sand/jord så skyll godt av den etter du har kuttet den i grove biter.
Kutt alle grønnsakene i jevne grove biter, fres blank med litt smør og tilsett tomatpure og laurbærblad.
Tilsett skalldyrbein/skall og dekk med vann.
Kok opp og la småkoke i 45 minutter. Husk å skum av og til, da bruker du en øse eller skje og fjerner skummet/urenheter som samler seg på toppen.
Etter at kraften har kok i 45 minutter siler du den, og koker/reduserer til du har 4 liter væske igjen. Da får du en kraftigere å fyldigere kraft. Du kan også redusere kraften mer om du ønsker det.
Når kraften har fått avkjøl seg litt fordeler du den i 1 liter porsjoner i fryser poser og fryser slik at du alltid har litt god kraft på lur.