top of page
  • Kokken

Stekt lyr med polenta og grønt


Stekt lyr med fløyelsmyk polenta og masse grønt.

Lyr er en av mine absolutt favoritt fisker, den har en fantastisk konsistens når den stekes i tillegg til at den har mange andre bruksområder.

Men her i gården går det som regel i stekt. I dag ble den servert med polenta, en italiensk maisgrøt som også passer ypperlig til kjøttretter, bare husk å ha i nok parmesan. Grønnsaker velger du litt etter dagsformen, men det er greit å velge noe litt «lighte» og gjerne grønne slik at du får en fresh farge i tillegg.


 

Polenta

Du trenger:

Polenta


 

Slik gjør du:

I butikken kan du som regel velge mellom to typer polenta, instant eller vanlig. Instant er jo selvsagt kjappere, koker du den vanlig så trenger den mer tid å kjærlighet. Hvordan du skal koke polentaen står på pakken, det jeg mener gir den prikken over i`en er at man tilsetter rikelig med revet parmesan og noen klatter med smør før servering.

Du kan også smake deg frem med krydder og annet når du får dreisen på det.

PS! Polenta rester «setter» seg når den blir kald, den blir litt som en fiskepudding i konsistensen. Den kan fint kuttes til å stekes dagen derpå, prøv det til biffen f.eks neste gang;)


 

Stekt lyr

Du trenger:

200-250gr lyr filet per person

litt stekeolje

smør

2 hvitløksfedd

1/2 sitron


 

Slik gjør du:

  1. Del fisken i store stykker og salt den på kjøttsiden. La ligge på kjøkkenbenken i 30 minutter. Varm opp en stor nok stekepanne, ha i litt stekeolje og ha så fisken i med kjøttsiden ned, la fisken ligge til den blir gyllen og løsner fra pannen av seg selv (du trenger ikke tvinge den, løsner den ikke er enten pannen for kald, dårlig eller du er rett og slett for utålmodig).

  2. Når fisken løsner fra pannen snur du den og har i noe skjeer smør, hvitløkfedd og sitron. La fisken ligge å «trekke» litt på lav varme før du tar den av varmen å lar den hvile seg ferdig.

  3. PS! bruk litt av smøret fra fisken som saus


 

Grønnsaker

Du trenger:

100gr fryste erter

1/2 brokkoli

1/2 pk grønnkål f.eks


 

Slik gjør du:

  1. Kutt brokkolien i små buketter og ha i en kjele med lett saltet vann som koker. Når det koker opp igjen har du i ertene og kålen å koker i maks 2 minutter før du siler det av.

  2. Finn frem en ildfast form, ha varm polenta i bunn, så fisken som du har «revet» i store stykker, de lettkokte grønnsakene også topper du det med revet parmesan og evnt. litt gressløk om du har.

Håper det smaker!

97 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
Kokken & Konditoren_logo.png
bottom of page