
Viltgryte med potetkrem og tyttebærsyltetøy

Det er høst og tid for varmende, fyldige og gode gryter.
Viltgryte med potetkrem og tyttebærsyltetøy passer perfekt på sure høstdager. La gryten putre å kose seg mens du er på tur så har du en nydelig middag når du kommer hjem. I denne gryten har vi brukt elg, men annet viltkjøtt passer også fint.
Porsjoner: 4 stk Tid: 3 timer
Du trenger:
800 gr grytekjøtt av vilt
1 liter kraft (aller helst viltkraft, men du kan bruke okse- eller kyllingkraft)
2 stk løk
4 stk gulrot
3 stk store sjampinjong (eller annen god sopp)
1 fedd hvitløk
1 pk rosenkål
1 dl frosne erter
500 gr poteter (helst mandelpotet)
2-3 dl fløte
2-3 ss creme fraiche
2-3 ss smør
Andre ting du trenger:
Salt, pepper og tyttebærsyltetøy.
Slik gjør du:
Kutt grytekjøttet i jevnstore terninger. Varm opp en dyp stekepanne/gryte og stek kjøttet på høy varme til det har fått en fin stekeskorpe. Ha på kraften å la det koke på lav varme til det er mørt (et par timer).
Skrell potetene, ha i en gryte og dekk med vann. Sett på kok. Når potetene er ferdig kokt, siler du av vannet. Mos potetene med en stamper eller i et passeringsjern. Lag potetkrem med 1-2 dl fløte og 2-3 ss smør (dette kommer ann på hvor tykk du vil ha potetkrem).
Smak til med salt og pepper. Hold kremen varm i gryten, bruk et lokk.
Skrell løk og gulrot, kutt i fine biter, det samme gjør du med soppen. Hvitløken finhakker du.
Et lite tips her er at du bruker den sammen stekepannen/gryten som du kokte kraften i. Ha bare kjøttet og kraft over i en annen gryte eller bolle først.
Ha så i kjøttet, kraften og 1 dl fløte å la det koke på lav varme til grønnsakene er mør.
Fjern de ytterste lagene på rosenkålen og del i to. Kok rosenkålen i lettsaltet vann i 2 minutter.
Ha ferdig kokte rosenkål, erter og creme fraiche i viltgryten å la det småkoke i 5 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Server viltgryte med potetkrem og tyttebærsyltetøy.
Håper det smaker!